
Atopische dermatitis bij kinderen
Zorgen voor kinderen met atopische dermatitis
De zorg voor een kind met atopische dermatitis (AD) kan heftig aanvoelen en vraagt meer tijd. Je doet niet alleen je best om je kind te beschermen en te ondersteunen, maar je jongleert ook met de dagelijkse taken van het gezinsleven. Dat kan ertoe leiden dat sommige mensen zich schuldig voelen of zich zorgen maken dat ze niet genoeg doen.1 Als je een van hen bent, leg dan geen druk op jezelf. We zijn er zeker van dat je het al geweldig doet.
AD kan van invloed zijn op veel aspecten van het gezinsleven, zoals slaap, tijd samen als gezin en toekomstplannen.2 Het is prima om ook ondersteuning te zoeken. Je bent niet de enige, want AD is de meest voorkomende vorm van eczeem en treft 15-20% van de kinderen wereldwijd.3
Als de AD van je kind niet onder controle is, dan zal je minder last ondervinden als je de juiste behandeling vindt. Praten met een dermatoloog is de eerste stap en we zijn hier om je er doorheen te helpen.
Download onze gids voor zorgverleners
Onze gids voor zorgverleners is er om jou en je kind te helpen AD beter te begrijpen, en de manieren waarop je ermee om kunt gaan. Deze gids staat, van het herkennen van de tekenen en symptomen tot het aanpakken van gesprekken met je dermatoloog, boordevol nuttige informatie voor jou en hoe je je kind de zorg kunt geven die het nodig heeft.
In deze gids behandelen we onderwerpen zoals:
- AD begrijpen en hoe je dit aan je kind kunt uitleggen
- De effecten die AD op je kind kan hebben
- De AD van je kind beheren
- Optimaal gebruik maken van elke afspraak met de dermatoloog van je kind
Tekenen dat de AD van je kind mogelijk niet onder controle is
Als we het over een AD hebben die niet onder controle is, bedoelen we niet alleen laesies en jeuk. Wanneer de AD van een kind niet onder controle is, beïnvloedt dit de kwaliteit van hun leven, afgezien van de fysieke symptomen.4
Hier zijn enkele tekenen dat de AD van je kind mogelijk niet onder controle is:4
- Hij/zij ervaart opflakkeringen van AD
- Zijn/haar AD beïnvloedt zijn/haar slaap of maakt hem/haar 's nachts wakker
- Zijn/haar AD heeft invloed op zijn/haar AD dagelijkse activiteiten of zijn/haar tijd op school
- Zijn/haar AD beïnvloedt zijn/haar humeur en zelfvertrouwen

Hoe je kan helpen
Als ouder of verzorger is het niet meer dan normaal dat je een oplossing wilt vinden voor de AD van je kind. Je hebt waarschijnlijk al veel tijd besteed aan het zoeken naar advies over hoe je zijn/haar ongemak kunt verlichten – online, via vrienden en familie en bij je arts en dermatoloog.
Het herkennen van de tekenen en symptomen van AD kan je helpen om te begrijpen wat je kind doormaakt en hoe hem/haar daardoor beter te ondersteunen. Naarmate de toestand van je kind zich ontwikkelt, kunnen zijn/haar tekenen en symptomen veranderen. Het is belangrijk om je arts te vertellen over eventuele veranderingen, hoe groot of klein ook - dit zal een duidelijker beeld geven dat hem/haar kan helpen om de AD van je kind beter te beheren.
85% van AD ontwikkelt zich voordat een kind de leeftijd van 5 jaar bereikt. Maar het kan hen op elk moment in hun leven beïnvloeden.5
De zorg voor een baby met AD heeft zijn eigen unieke uitdagingen. Je vindt het misschien frustrerend, omdat ze op deze leeftijd niet in staat zijn om je goed te begrijpen of met je te communiceren. Je vraagt je misschien af waarom jouw kind AD heeft, waarom het niet weggaat en of het er ooit overheen zal groeien.
Vergeet niet dat zowel het immuunsysteem als de genen een rol spelen bij AD.6 Een onevenwicht in het immuunsysteem veroorzaakt aanhoudende onderliggende ontstekingen in het hele lichaam. Hoewel de huid van jouw kind dus soms helder lijkt, is er nog steeds een ontsteking onder het huidoppervlak.6 Daarom kunnen opflakkeringen onvoorspelbaar zijn en vaak opnieuw optreden.7,8
Kinderen bij wie als baby de diagnose AD is gesteld, zijn waarschijnlijk gewend aan een dagelijkse routine van het aanbrengen van crèmes en zalven.9 Het is nooit te vroeg om je kind bij zijn/haar dagelijkse routine te betrekken. Er zijn manieren om het leuk voor ze te maken, zoals de behandeling uitvoeren als een spa-behandeling of een massage ervan, wat zou kunnen helpen.10 Het betrekken van je kind bij zijn/haar routine kan helpen om hem/haar voor te bereiden om zowel thuis als op school onafhankelijker te worden.
Door je kind te betrekken bij zijn/haar routine, kan dit ook helpen om een deel van de druk te verlichten. Terwijl hij/zij zichzelf begint uit te drukken, kun je manieren vinden om met hem/haar over zijn/haar AD te communiceren. Jezou kunnen proberen nieuwe woorden te introduceren of aanraak- en voelboeken te gebruiken om je kind te helpen uitdrukken hoe zijn/haar huid aanvoelt.
De adolescentie kan een uitdagende tijd in het leven van je kind zijn, vol met fysieke en psychologische veranderingen. Het kan het vertrouwen verliezen in hoe het eruitziet, een lager gevoel van eigenwaarde hebben of het moeilijker vinden om over gevoelens te praten.4
Het is ook een periode waarin je rol verandert. Je kind, dat ooit van je afhankelijk was, wint nu aan zelfstandigheid. Door je kind meer controle te geven over zijn/haar behandeling en regime, terwijl je er zelf nog bent om hulp en begeleiding te bieden, kan de overgang van de kindertijd naar de adolescentie voor eenieder gemakkelijker worden.

Afspraken
Afspraken met de dermatoloog van je kind kunnen belangrijke mijlpalen zijn op zijn/haar reis naar controle op lange termijn, dus wees niet bang om vragen te stellen.
Bijvoorbeeld:
- Wat is de volgende stap als het niet beter gaat?
- Wat is uw beoordeling van de toestand van mijn kind op basis van wat ik u vandaag verteld heb?
- Zijn er veilige behandelingen die ons zullen helpen om op lange termijn controle te krijgen?
Tijdens de afspraak kan de dermatoloog van je kind behandelingsopties bespreken. Het is dus de moeite waard om ze van tevoren te leren kennen. De behandelingen omvatten:
Topische behandelingen
Topische behandelingen worden toegepast op het oppervlak van de huid om de symptomen van AD te verlichten. Die bestaan uit verzachtende middelen, topische corticosteroïden en topische calcineurineremmers.9,11
Behandelingen die verder gaan dan topische behandelingen
Als jouw kind een aantal topische behandelingen heeft geprobeerd en die niet hebben gewerkt om zijn/haar AD onder controle te krijgen, kan de dermatoloog een behandeling voorschrijven die verder gaat dan topische behandelingen.9,11 Dat kan een biologisch, een JAK-remmer of een immunosuppressivum zijn, afhankelijk hoe oud het kind is.9 Behandelingen die verder gaan dan een topisch middel werken vanuit het lichaam en worden ingenomen als een pil of een injectie onder de huid.9
Een paar nuttige dingen om te onthouden
Ouder of verzorger zijn kan op de beste momenten overweldigend zijn. Dus hier zijn een paar belangrijke dingen om jezelf aan te herinneren doorheen je hele traject.
- De AD van je kind is niet jouw schuld. Onderliggende systemen in zijn/haar lichaam spelen een rol in de conditie. Zelfs als je in staat zou zijn om zijn/haar omgeving 'perfect' te beheren, zou hij/zij waarschijnlijk nog altijd AD hebben6,7,11
- Door jouw kind te helpen zijn/haar AD te begrijpen, kan het de aandoening zelfstandiger beheren naarmate het ouder wordt
- Zorg ook goed voor jezelf
De zorg voor een kind met AD is niet iets dat je tot in de puntjes moet beheersen of alleen moet doormaken. Je dermatoloog is er om je te helpen.
Praat dus bij je volgende afspraak met hem/haar over hoe je de AD van jouw kind op lange termijn kunt beheersen. Samen kun je de controle bepalen waarop jouw kind recht heeft.
Wat veroorzaakt atopische dermatitis?
Heb je je ooit afgevraagd wat de oorzaak is van AD? Het is misschien tijd om er vanuit een nieuw perspectief over na te denken.
AD beheren
Heb je het gevoel dat je alles hebt geprobeerd om je AD te beheren? Verlies de hoop niet. We hebben de tips, tools en informatie die je nodig hebt om de controle te verbeteren.
- Chamlin SL et al. J Investig Dermatol 2005; 125(6): 1106-1111.
- Eichenfield LF et al. Paediatr Drugs 2022; 24(4): 293–305.
- Nutten S et al. Ann Nutr Metab 2015; 66(suppl 1): 8–16.
- Zuberbier T et al. J Allergy Clin Immunol 2006;118(1): 226–232.
- Fishbein AB et al. J Allergy Clin Immunol Pract 2020; 8(1): 91-101.
- Al-Shobaili HA et al. Int J Health Sci 2016; 10(1): 96-120.
- National Eczema Association. Atopic Dermatitis. Available at: https://nationaleczema.org/eczema/types-of-eczema/atopic-dermatitis/. Accessed October 2022.
- Bieber T. Ann Dermatol 2010; 22(2): 125–137.
- Wollenberg A et al. J Eur Acad Dermatol Venereol 2022; 36(9): 1409-1431.
- Teasdale E et al. Children 2021; 8(2): 158.
- National Institute for Health and Care Excellence. Atopic eczema in under 12s: diagnosis and management. Available at: https://www.nice.org.uk/guidance/cg57. Accessed October 2022.